Líšeňští fotbalisté porazili v 17. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácí trávě Vlašim 2:0 a ukončili tak dlouhé čekání na plný bodový zisk. Ten naposledy zapsali od loňského října, kdy vyhráli v Třinci. Podle kouče Líšně Milana Valachoviče jim pomohla penalta, kterou Čermák proměnil v závěru prvního poločasu. Ve druhé půli přidal gólovou pojistku Šumbera. Vlašim okusila porážku poprvé po šesti utkáních.

Stoper Černín na hrotu

Zatímco v sestavě hostů se představilo hned několik posil, domácí trenér řešil, koho postavit na hrot. „Šli jsme do zápasu bez čtyř ofenzivních hráčů – vykartovaného Sokola, zraněného Zikla a bez nemocných Vandase a Tauše,“ vysvětlil Valachovič. Nakonec zvolil stopera Černína, který mohl otevřít skóre už ve 3. minutě, ale jeho šanci zmařil gólman Vágner.

Tutovku Vlašimi zmařil Vajner

Poté ani jeden ze soupeřů neměl úplně herně navrch a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Ovšem ve 24. minutě zahrozili hosté, když Svobodovu ránu z bezprostřední blízkosti chytil čaroděj Tomáš Vajner. Ten jako při penaltě risknul stranu, kam skočit – a vybral tu správnou!

Skóre otevřel z pokutového kopu Čermák

Další zajímavé momenty nabídl až závěr poločasu. Nejprve se Černín protáhl do vápna, ale ani nadvakrát Vágnera nepřekonal. Následoval roh, při kterém hosté faulovali u přední tyče kapitána Líšně Jeřábka a sudí Krejsa nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Čermák. „Ta penalta v závěru poločasu nám moc pomohla. Adrián proměnil zatím všechny,“ uvedl kouč.

Proměnil už pátou penaltu

Čermákovi přitom prý nevadilo, že už měl v nohách 45 minut v citelném chladu a na těžkém terénu. „Byl jsem na penaltu určený, věřil jsem si a dal jsem v letošní sezóně tuším už pátý gól,“ usmíval se Čermák, který prý za gól přispěje tisícovkou do týmové kasy.

Hosté se tlačili za vyrovnáním, ale břevno nastřelili domácí

Vlašim se pak ve druhé půli tlačila za vyrovnávací brankou, ale po hodině hry se o vzruch mezi 420 diváky postaral střelec úvodního gólu, když nastřelil břevno. „Uf, to byla škoda, chybělo nějakých 20 centimetrů a zapadlo by to tam. Míč mi dobře skočil,“ vysvětlil Čermák.

Nemocný Šumbera přidal pojistku

Ale zahozená šance ho dlouho nemrzela, protože o minutu později si Černín pokryl ve vápně míč, přiťukl ho Šumberovi a ten ranou k pravé tyči přidal pojistku – 2:0. Valachovič přitom ještě před zápasem řešil, že navrátilec z hostování v Prostějově vůbec nenastoupí. „Je už tři dny nemocný a na prášcích, ale rozhodli jsme se ho postavit, protože jiné řešení nebylo. Nastoupil se sebezapřením a dobrý výkon potvrdil druhým gólem,“ řekl trenér k výkonu Šumbery, jehož v 77. minutě vystřídal Bednář.

Hosté mohli snížit, ale narazili na zeď jménem Vajner

Vlašim pak měla několik příležitostí ke snížení nepříznivého stavu, ale akcie Líšně držel brankář Vajner. Ten měl i kus štěstí, ale fantastickými zákroky přiváděl ofenzivu hostů k zoufalství. Vychytal Musila a pak mu míč z kopačky Riga klepnul do břevna. Nakonec ale vychytal nulu. „V týdnu jsme mu vytkli některé věci v přípravě. A on dneska podal výkon, na který jsme zvyklí a byl jedním ze strůjců vítězství,“ dodal Milan Valachovič.

Do Příbrami pojedou hrát o čelo tabulky

Parádní výkon dvaadvacetiletého gólmana významně přispěl k tomu, že domácí už mají na kontě 31 bodů a přeskočili tak dosud druhý Vyškov, který jen remizoval 0:0 v Táboře. A už v pátek jede Líšeň do Příbrami, která vede tabulku s 31 body, ale měla k dobru dnešní duel v páté Karviné. Každopádně sehrají fotbalisté z předměstí Brna před kamerami ČT bitvu o první místo. „Pojedeme tam s cílem vyhrát, ale bude to těžký zápas,“ dodal Čermák.