Čtyři porážky, tři remízy a jen jedna výhra. To je bilance fotbalistů druholigové Líšně v dlouhé zimní přípravě, která dělá vrásky na čele trenéra Milana Valachoviče. Není tedy divu, že zkušený kouč mluví o obavách z jarní části sezóny. Do ní jeho svěřenci vstoupí jako třetí tým tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s 28 body na kontě. Pokud by tuto pozici udrželi, čekala by je baráž o první ligu, která jim v loňské sezóně utekla až v posledním zápasu.

Nepodařilo se přivést výrazné posily

Líšeňští fotbalisté nastříleli v osmi přípravných duelech jen šest gólů. Tým tak hledá střelce typu Málka nebo Silného, kteří z kádru loni přestoupili do Karviné a Jablonce. „Jsem plný obav, zimní příprava se nám nepovedla. Moc hráčů jsme nepřivedli. Měli jsme jich několik vytipovaných, ale nepodařilo se nám je do Líšně zlanařit,“ posteskl si Milan Valachovič s tím, že klubu se víc než v zimě daří přestupy posil v letní pauze.

Speciální skupina útočníků

Přiznal také, že přesná muška trápí líšeňské snajpry i v mistrovských utkáních. „Loni nám odešli dva střelci, kteří protivníkům dali přes dvacet branek. Snažíme se na tom pracovat, máme na trénincích speciální skupinu útočníků, kam bereme juniory do 19 let a hráče z béčka,“ uvedl kouč Líšně. A částečně tak vysvětlil, proč na soupisku pro jaro napsal i 17letého útočníka Martina Tauše z dorostu.

Zraněný Zikl je po operaci ruky měsíc mimo hru

Tauš bude v mistrovských utkáních doplňovat zkušeného osmadvacetiletého Pavla Vandase. Třetí forvard Martin Zikl, který do většiny utkání na podzim naskakoval až jako střídající žolík, si totiž z přípravy s týmem z Kyrgyzstánu odnesl zranění pravé ruky. „Ziki to zjistil poté, co ho začala při řazení rychlosti v autě bolet ruka. Vyšetření ukázalo zlomenou člunkovou kost, takže okamžitě podstoupil operaci,“ vysvětlil Valachovič. Čtyřiadvacetiletý útočník tak bude Líšni asi měsíc chybět.

Musí zapracovat i na defenzívě

Kromě ofenzivy však musí líšeňští fotbalisté zapracovat i na defenzivě. V přípravě totiž inkasovali rovný tucet branek. A to je moc i na šéfa obrany Michala Jeřábka. „Musíme se zlepšit, protože se rozhodně nemůžeme vymlouvat na útočníky, že střílejí málo gólů,“ zdůraznil osmadvacetiletý kapitán.

Na rozjezd je čeká nevyzpytatelná Vlašim

Na první jarní duel s dvanáctou Vlašimí se však už lídr týmu stejně jako jeho spoluhráči těší. Zimní příprava, kterou tentokrát proložili soustředěním v Turecku, mu totiž připadala opravdu dlouhá. Proti středočeskému týmu, označovanému za farmu pražské Slavie, vyběhnou na domácím stadiónu na trávník netradičně v neděli hodinu po poledni. „Vlašim je těžký soupeř, který nám moc nesedí. V druhé lize s ní máme negativní bilanci. Na podzim jsme ale ve Vlašimi vyhráli, když se nám podařilo zápas otočit,“ dodal Milan Valachovič.