Českého hokejového útočníka Eduarda Šalého z brněnské Komety si na draftu NHL v Nashvillu vybral z 20. místa Seattle. Osmnáctiletý hráč je odchovancem brněnské Komety, do jejíhož kádru se v uplynulé sezoně naplno prosadil. Jedničkou letošního výběru mladíků se podle očekávání stal sedmnáctiletý kanadský útočník Connor Bedard z Reginy, jehož si zvolilo Chicago.

Hrabal míří za Vejmelkou do Arizony

Dalším vybraným Čechem byl v druhém kole na celkově 38. pozici brankář reprezentační osmnáctky Michael Hrabal. Získala ho Arizona, kde chytá jeho krajan Karel Vejmelka. Reprezentační gólman hájil před přestupem do NHL v modrobílém dresu branku Komety. V draftu byl Hrabal druhým gólmanem, o tři místa ho předčil Slovák Adam Gajan.

Šalé měl parádní sezónu

Šalé v minulém ročníku odehrál za Brno v extralize 43 zápasů, v nichž si připsal 14 bodů za sedm branek a stejný počet asistencí. V šesti utkáních play off vyšel bodově naprázdno. Na přelomu roku se šesti body (1+5) v sedmi duelech podílel na nečekaném stříbru Čechů na mistrovství světa hráčů do 20 let. Startoval i na dubnovém světovém šampionátu hráčů do 18 let, kde v pěti zápasech nasbíral šest bodů (4+2). Češi ale na turnaji vypadli ve čtvrtfinále.

Šalého jméno oznámil Kron

Šalého jméno oznámil na pódiu v Bridgestone Areně bývalý útočník Vancouveru či Caroliny Robert Kron, který v Seattlu působí jako šéf amatérského skautingu. Seattle rozšířil NHL v roce 2021 jako 32. klub. V premiérové sezoně byl třetím nejhorším mužstvem, v minulém ročníku však postoupil do vyřazovacích bojů, kde v úvodním kole překvapivě vyřadil obhájce Stanley Cupu Colorado. Poté nestačil na Dallas.

Za Krakeny by měl chytat Stezka

Za Kraken dosud nenastoupil žádný Čech. Zkraje května uzavřel s nejmladším klubem NHL roční dvoucestnou smlouvu brankář Aleš Stezka.