První hattrick v dospělém hokeji zaznamenal v extraligovém duelu proti Třinci sedmnáctiletý brněnský útočník Eduard Šalé. Na tři trefy proti mistrovskému celku, který Kometa po vynikajícím týmovém výkonu smetla 5:1, potřeboval stříbrný junior ze šampionátu dvacítek necelých 11 minut strávených na ledě. Šalé se stal druhým nejmladším hokejistou v extralize, který se takto zapsal do statistik.

Šindela nepřekonal

Tím nejmladším byl v roce 2003 sparťanský útočník Jakub Šindel, který se prosadil proti Vítkovicím. Současný rozhodčí Šindel byl tehdy o 35 dní mladší než Šalé, který 10. března oslaví 18. narozeniny. „Tohle jsem vůbec nevěděl, ale nijak to neřeším, nemrzí mě, že jsem tento rekord nepřekonal,“ uvedl majitel stříbra z juniorského mistrovství v Halifaxu.

První trefou otevřel skóre

Šalé se poprvé trefil v novém roce už ve 3. minutě, když šikovně nasměroval za Mazancova záda ránu Hollanda od modré čáry – 1:0. Skvělý vstup Brňanů do duelu s Oceláři umocnil o deset minut později Kundrátek, když bombou do šibenice zvýšil na 2:0.

Vyvolávali ho už po druhém gólu

Když pak stříbrný junior svým druhým gólem v 35. minutě zvýšil náskok Komety na 3:1, hřmělo zaplněnou arénou jeho jméno. A velkých ovací se dočkal po závěrečném hvizdu. „Všichni mi gratulovali, bylo to moc pěkné. Zápas se povedl všem, bylo to o všech hráčích, hlavně o gólmanovi Furchovi. Já jsem se na dnešek asi dobře vyspal,“ culil se Šalé.

I kouč chválil celé mužstvo

A za skvěle odehraný zápas chválil své svěřence i trenér Brna Patrik Martinec. „Hráli jsme s Třincem v krátké době potřetí. Oba předchozí duely jsme prohráli proto, že jsme inkasovali v jejich přesilovkách. Na to jsme se připravili, nechtěli jsme jim dát šance, byli jsme disciplinovaní, a proto jsme dokázali vyhrát. Gratuluji klukům do kabiny a speciálně Edovi Šalému za hattrick v sedmnácti letech,“ uvedl kouč. Jeho svěřenci si upevnili 9. místo v tabulce a na osmou Olomouc ztrácejí pět bodů.

Góly si rozložil do všech třetin

Mladý vicemistr světa se v každé třetině prosadil jednou. Nejvíc se mu zamlouvala třetí trefa, po níž smekl před nahrávajícím Zbořilem. „Začalo to u Zati a Adam mi to nachystal před prázdnou branku. Měl jsem u tohoto gólu nejmíň práce,“ pochválil Šalé i kapitána Zaťoviče.

O hattricku nepřemýšlel

Do třetí třetiny nastupoval velký brněnský talent se dvěma góly na kontě, ale o hattricku nepřemýšlel. „Kluci mi to připomínali, ale já sám jsem si to nepřipouštěl,“ poznamenal. Pro něj je podstatné, že Kometa se dostala na vítěznou vlnu. Ještě před třemi týdny prohrál tým v Bratislavě pod širým nebem právě s Třincem, jemuž nyní prohru 6:1 vrátil i s úroky.

Dodržujeme systém v přesilovkách, říká Šalé

„Nic extra se nezměnilo, jen nám více sedl systém, který nastolili noví trenéři. Věřím, že jsme na dobré cestě. Mně trenéři nechávají volnost, abych si hrál svůj hokej. V přesilovkách máme něco domluveného a to dodržujeme,“ dodal útočník. Toho nyní čekají reprezentační povinnosti v kategorii do 18 let. Mladíci totiž sehrají tři zápasy ve Finsku.