Vítěznou premiéru má za sebou novopečený trenér Zbrojovky Tomáš Polách. Po více než měsíci se totiž Brňané zase radovali z výhry, když doma v derby porazili Líšeň 3:0. A na Poláchovi byla znát úleva z toho, že jeho svěřenci překonali výhrou nad rivalem těžké období. „Věřím, že to je první záchytný bod a budeme pokračovat dál, protože jednou výhrou se nic nemění,“ zůstal nohama na zemi nástupce Luďka Klusáčka.

Vrátil se mu tvůrce hry Texl

Nový kouč Zbrojovky se přitom musel kromě dlouhodobějších marodů obejít také bez Mary. K dispozici měl už naopak uzdraveného tvůrce hry Texla a po karetním trestu se vrátil Koželuh. A poprvé od úvodního hvizdu nastoupil také Pachlopník. Do utkání vstoupila o něco aktivněji hostující Líšeň, ale ani jednu ze šancí nedokázala využít. Domácí se rozehřívali do 25. minuty, kdy Alijagič zakončoval jen do boční sítě.

Skóre otevřel snajpr Řezníček

První gól duelu tak přišel až po necelé půlhodině hry, kdy Fousek vysunul kolmicí kapitána Řezníčka a ten zakončil z otočky po zemi na zadní tyč – 1:0. Úvodní branka domácí nakopla a byli aktivnějším týmem. Ještě jednu velkou šanci si domácí vytvořili minutu před půlí, když Alijagič v brejku uvolnil Pachlopníka, ten ale sám před Vajnerem poslal míč nad branku.

Výhru pojistil Kronus

Do druhého dějství vstupovali hosté s touhou srovnat, ale po hodině hry minul branku Polášek a další velkou šanci spálil v 81. minutě Lutonský, který jen pořádně protáhl Berkovce. Dvě minuty nato si domácí výhru pojistili. Z velké dálky pálil k tyči střídající Potočný, Vajner se po jeho ráně natáhl a vyrazil ji před Kronuse, který z úhlu propálil gólmana hostů mezi nohama na zadní tyč – 2:0.

Faulovaný kapitán se z penalty nemýlil

Definitivní razítko přišlo tři minuty před koncem, kdy Jeřábek fauloval ve vápně kapitána Řezníčka. Snajpr prudkou ranou doprostřed branky zaznamenal 11. gól v sezóně a zpečetil výhru domácích, kteří na ni čekali čtyři ligová utkání. Zbrojovka se tak posunula v neúplné tabulce na 4. místo a utekla deváté Líšni na rozdíl tří bodů.

Líšeň byla zdatný soupeř, uznal Polách

„Ulevilo se nám všem, protože jsme prožívali těžké období. Dnešní výhry si hodně vážím, nerodila se lehce. Musím ocenit hru Líšně, byla zdatným protivníkem a výsledek je pro ni svým způsobem krutý,“ uvedl Tomáš Polách.

Kouč chválil dva navrátilce a mladého Hamzu

Ten chválil oba navrátilce do sestavy – Texla a Pachlopníka. „Na něm jsme viděli obrovskou chuť, dlouho nehrál. Vsadili jsme taky na to, že je Brňák, měl obrovskou motivaci. Postupem času mu s ohledem na dlouhou pauzu došel dech, ale měl výborné věci. Hodně nám pomohl Jirka Texl, zvládl celý zápas v tempu, i když moc netrénoval. A výborný výkon podal Jirka Hamza. Mladí kluci se od zkušených mohou hodně učit, je jen potřeba, aby na tréninku i v utkání věci řešili správně,“ míní nový kouč Zbrojovky.

Recept na úspěch? Poctivost v defenzivě

Polách také nastínil, jaký byl recept nového trenérského týmu na to, aby ze sebe jejich svěřenci shodili těžkou deku pěti porážek. „Chtěli jsme být daleko poctivější do defenzivy, okamžitě po ztrátě přepínat, správně reagovat. Měl jsem výhodu, že kluky znám, ne jako nový trenér, který přijde do nového prostředí. Hráči to pochopili, lepšíme se a věřím, že to bude pokračovat. Ve výkonu totiž byly rezervy a můžeme určitě hrát lépe. Teď nás čekají ještě dva zápasy, nebudou jednoduché, ale ideálním cílem v nich je šest bodů,“ zmínil Polách závěr podzimu, kdy se Brno utká 4. listopadu v Kroměříži s nováčkem soutěže a o týden později pak doma s béčkem Olomouce.