Tiskopis určený především seniorům pomáhá už tři roky. I.C.E. označení je mezinárodní zkratka a znamená "použít v případě nouze", tedy v momentech, kdy se člověk dostanete do tísně, ohrožení zdraví nebo života. Novinkou je nyní jeho mini verze, kterou může mít každý u sebe v kabelce či kapse kabátu, navíc je aktualizovaná, pokud jde o vyplnění údajů týkajících se očkování. Informoval o tom náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Lidé nové mini verze dostanou v očkovacích centrech a na brněnském magistrátu. „Formulář prošel změnami, nově je možnost vyplnit údaje o očkování, změnila se grafika a přibyla nová kapesní verze, která může být zdravotníkům užitečná při úrazech nebo jiných zdravotních komplikacích přímo na ulicích. Rozhodli jsme se, že 35 tisíc obálek budeme distribuovat lidem v očkovacích centrech. Zbývající počet máme volně k dispozici na Odboru zdraví na Dominikánském náměstí 3,“ uvedl Hladík.

Seniorská obálka, nebo také I.C.E. karta je společným projektem Záchranné služby, Ministerstva práce a sociálních věcí, krajů a obcí a je určená především seniorům, ale pomoci může každému bez ohledu na věk, zejména lidem s chronickým onemocněním, nebo osaměle žijícím. Jejím smyslem je to, aby záchranářská posádka dostala co nejrychleji informace o zdravotním stavu pacienta, což ji usnadní poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Může obsahovat informace o nemocích, lécích nebo alergiích seniora, ale také kontakty na jeho blízké.

„Nyní míří 20 tisíc kusů do očkovacího centra na Výstavišti, 10 tisíc do Vojenské nemocnice a 5 tisíc do Fakultní nemocnice u sv. Anny. Jako městská část Brno-střed jsme pořídili tisíc kapesních verzí obálek. Velké obálky máme také ještě v zásobě, pořizovali jsme je zhruba před rokem. Obě verze si mohou občané vyzvednout na Miniúřadě Brno-střed v ulici Dominikánská 2,“ dodala radní pro sociální a zdravotní oblast městské části Brno-střed Marie Jílková (KDU-ČSL).