Kromě bohatého hudebního programu totiž můžou nejen Brňané poznávat Leoše Janáčka z mnoha různých úhlů díky doprovodným aktivitám Turistického informačního centra (TIC).

„Kam jinam se vydat za Janáčkem než do města, kde prožil většinu svého života, a kde vznikla a poprvé zazněla převážná část jeho díla. Abyste se neztratili v jeho díle i životě, o to se snažíme s naším projektem,“ sdělila zpravodajskému portálu BRŇAN ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Lidé tak můžou vyrazit v Mistrových stopách po janáčkovské stezce, vyhlídkovým minibusem s průvodcem, nebo online s aplikací Loxper.

„Úplnou novinkou je letošní audio sprcha Českého rozhlasu, kterou jsme společně naplnili Janáčkovou hudbou a vy se jí tak můžete doslova osprchovat. Pokud neznáte Janáčkovu hudbu, věřte, že se nebude jednat o sprchu studenou,” upřesnila Janulíková s tím, že audio sprchu najdete po dobu festivalu v obchodním centru Velký Špalíček.

Podzimní den si můžete zpříjemnit vyhlídkovou jízdou, a to v termínech 14. listopadu ve 13:30 a 20. listopadu v 9:30 a 13:30. „Trasa zahrnuje lokality, ve kterých Janáček žil, komponoval, dirigoval, vyučoval, prožíval premiéry svých skladeb, procházel se, či se setkával s přáteli. Návštěvníky provede muzikolog Jiří Zahrádka, kurátor Archivu Leoše Janáčka,“ informovala mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

V ulicích moravské metropole také lidé potkají samotného Janáčka se psem Čiperou. Po načtení QR kódu s pomocí mobilního telefonu jim zpříjemní cestu městem poslech svatební scény z opery Příhody lišky Bystroušky, fanfár ze Sinfonietty nebo předehry k opeře Věc Makropulos.

A devět brněnských gastro podniků nabídne ochutnávku Janáčkových oblíbených pokrmů podle receptů Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové. Stejně, jako je 9 Janáčkových oper, můžete se těšit na 9 různých dobrot. „Když ochutnáte všechny a posbíráte 9 samolepek, můžete se zúčastnit slosování o 9 výtisků Mářiny kuchařky,“ upřesnila Nováková.

Podle ní bude v nabídce cheesecake s šípkovým cukrovím v Café Placzek, máslové trubičky v Cukrářství Martinák, Janáčkův srnčí hřbet v Café Ateliér, makový moučník v Buchta B, koblihy v cukrárně Mlsná holka, cupcake Janáček v Cupcakekárně, dort z lískových oříšků v kavárně V Melounovém cukru, nebo také karbanátky z čočky v Soul Bistru a Janáčkova dobrá limonáda v justWINE bar & shop.

Recepty, podle kterých Marie Stejskalová u Janáčků vařila, najdete v publikaci Mářina kuchařka a můžete je vyzkoušet i ve vaší kuchyni. Více informací najdou milovníci dobrého jídla na webu www.leosjanacek.eu/marina-kucharka/.

Kromě Mářiny kuchařky či informačních panelů vznikly také webové stránky leosjanacek.eu. „Jsou na nich další aktuality a informace, můžete si zahrát hudební pexeso, nebo se dozvíte, jaký byl Janáček člověk a co ovlivnilo jeho povahu, jak tvořil, jaké byly jeho inspirační podněty, jak žil, kde bydlel a jaká byla jeho finanční situace,“ dodala mluvčí.