Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoušejí v boji proti houbovým chorobám vinné révy využít bakterie ze Sahary. Bakterie kolonizují kořeny a dřevní pletiva révy, významně podporují kořenovou soustavu a pomáhají omezit škodlivé houby v růstu, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
Révu vinnou napadají zejména vřeckovýtrusné, ale také některé stopkovýtrusné houby. Častější jsou v husté výsadbě nebo tam, kde vinař používá mechanizovaný řez. Rostlinu dokážou za několik let zlikvidovat, zvláště pokud je navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami.
Po inokulaci, tedy naočkování na kořenový systém, se bakterie dostane do dřeva a podporuje tvorbu kořenů. „Pokud je patogen v pletivu rostliny přítomen, bakterie je schopná zpomalit nebo zastavit jeho růst, respektive u uměle inokulovaných sazenic zpomaluje kolonizaci dřeva patogenem, k čemuž dochází právě v podmínkách stresu, zejména v létě,“ uvedl Aleš Eichmeier ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.
Doba, po kterou vydrží bakterie působit v mikrobiomu rostliny, není zatím ověřená
Firma, se kterou má univerzita podepsanou smlouvu o spolupráci, zároveň testuje využití bakterie na dalších plodinách, aby měl potenciální přípravek co největší komerční dosah. „Pracují také na formulaci bakterie, to znamená, v jaké podobě by se mohla finálně prodávat,“ doplnil vědec.
Choroby kmínku révy vinné způsobují rychlé či pozvolné odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů
Vzhledem ke klimatické změně se symptomy projevují častěji. Vědci odhadují, že chorobami je napadena celosvětově až pětina vinohradů, Česko není výjimkou.