Dnes navečer se rozhoří brněnskými fanoušky dlouho očekáváná čtvrtfinálová moravská bitva mezi Kometou a Vítkovicemi. Úvodní dva duely hostí Ostravar Aréna. Série hraná na čtyři vítězná utkání startuje dnes od 17:00 před kamerami ČT Sport. Druhé utkání následuje v sobotu s úvodním vhazování v 19:00 a v režii O2TV Sport.

Kometa jde z předkola na druhý tým základní části

Na severu Moravy se už před startem jubilejního 30. extraligového ročníku netajili smělými ambicemi v podobě postupu minimálně do semifinále play-off. Po úspěšné základní části chtějí ve Vítkovicích dokázat, že i v play-off budou mířit vysoko. V cestě jim ale už potřetí v rámci společné historie ve vyřazovací části stojí právě modrobílí. Ti si účast ve čtvrtfinále proti druhému celku základní části vybojovali v předkole, když vyřadili mladoboleslavské Bruslaře 3:1 na zápasy. A ukázali, že v play off se tabulkové rozdíly mezi týmy ze základní části mažou.

Není to náhoda, že Vítkovice skončily druhé, říká Modrý

Kometa se přitom s Riderou v minulosti potkala v play-off už dvakrát, přičemž dvakrát Ostravany vyřadila, ovšem teď ji čeká další vzájemná konfrontace v poněkud odlišné situaci. „Máme před sebou silného soupeře, který má ambice, sílu a kvalitu. Vítkovice měly výbornou základní část a není to náhoda, že skončily na druhém místě. Teď to ale bude o nás, musíme se pořádně připravit a začíná se od stavu 0:0,“ uvedl na klubovém webu trenér obránců Komety Jaroslav Modrý.

Po pěti dnech znovu do zápřahu

Poslední zápas odehráli Brňané v neděli a po pěti dnech se tak znovu vrací do herního zápřahu. „Myslím, že je to ideální načasování na odpočinek mezi dalším zápasem. Klukům pauza pomohla, vyčistili si hlavu a připraví se na dalšího soupeře. Vítkovice mají postavený tým na fyzičce. Mají menší hřiště, hodně blokují střely, žádný z hráčů neuhne. Zápasy budou hodně o osobních soubojích a detailech. Musíme dobře nakládat s pukem a dostávat se do předbrankových prostorů,“ přemýšlí zkušený kouč, který do Brna přišel z Českých Budějovic.

Soupiska Brňanů je kompletní

Modrý s hlavním trenérem Martincem mají k dispozici kompletní kádr. Návraty do tréninku v tomto týdnu ohlásili Okál a Gulaši. A tým doplnili nebo později doplní také hráči z Přerova, kterým nedávno skončila sezona. Konkrétně gólman Postava, obránci Černý a Němec a útočníci Süss s Dvořákem. „Jsme rádi, že máme široký kádr, v play-off se může stát cokoliv a máme tak z čeho vybírat,“ dodal Jaroslav Modrý.

Vítkovice nastřílely v základní části 159 gólů

Vítkovicím se pro letošní sezonu podařilo seskupit silné ofenzivní hráče. To se v dlouhodobé fázi projevilo ve vstřelení 159 branek, přičemž stejný počet gólů nasázely soupeřům i první Pardubice. Do všech 52 zápasů základní části zasáhl Bukarts, který se s 21 zásahy stal nejlepšího střelcem mužstva, k tomu přidal i 26 asistencí. Stejný počet kanadských bodů nastřádal Lakatoš, který zakončil základní část s bilancí 18+19.

Pro Muellera to bude pikantní série

Bezesporu pikantní bude série pro amerického snajpra Petera Muellera, který poslední čtyři sezóny hájil barvy Brna. Ve Vítkovicích naskočil do 36 duelů a plnil normu téměř jednoho bodu na zápas s příspěvkem 18+17. Kvarteto vysoce produktivních vítkovických útočníků uzavírá Krieger. Ten sice v závěru základní části Ostravanům scházel, fanoušci Vítkovic však věří, že v play-off naváže na 34 kanadských bodů ze základní části.

Souboj gólmanů: předčí Furch reprezentanta Stezku?

Série bude také ve znamení souboje gólmanů. Vítkovický Aleš Stezka ve statistikách zaujímá přední příčky a není náhoda, že po další povedené sezoně na severu Moravy ho povolali do národního týmu. Záda mu bude krýt brněnský odchovanec Lukáš Klimeš. Na druhé straně bude svatyni Brňanů hájit Dominik Furch. Ten v předkole play off přiváděl fantastickými zákroky k šílenství střelce Bruslařů. Důsledek formy brněnského maskovaného čaroděje je jasný: po čtyřech duelech s Mladou Boleslaví drží úspěšnost zákroků na 95.77 procentech.