Hokejisté brněnské Komety chtěli na Kladně navázat na domácí výhru s Motorem. Do středních Čech však odjeli s novým kapitánem, protože Martina Zaťoviče vyřadilo zranění po střetu se sudím Mrkvou. Proti týmu Jaromíra Jágra se tak role vůdce týmu ujal brněnský odchovanec s bohatými zkušenostmi z NHL Tomáš Vincour. A v nezvyklé roli dovedl modrobílé k zisku důležitých tří bodů poté, co Furch Rytíře vynuloval a Kometa si tak do Brna odváží výhru 3:0. Brňané tak zůstávají v tabulce desátí.

Lídrů máme v šatně víc, říká Vincour

O tom, že na dres s číslem 81 přibyde kapitánské céčko, se brněnský rodák dozvěděl až den před zápasem, nezvyklé role se ale zhostil skvěle. „Jsem moc rád, že jsem mohl tým vést jako kapitán. Lídrů máme ale v šatně mnohem víc, není to jen o tom, kdo je kapitán. Hlavní jsou tři body, že se to povedlo s céčkem na hrudi, je už jen takové plus,“ zůstal skromný Vincour.

Důležité utkání s Jágrovým týmem

Už před zápasem bylo jasné, že utkání proti Rytířům má vzhledem k postavení obou týmů v tabulce maximální důležitost. „Věděli jsme do čeho jdeme. Kladno jsme do ničeho nepustili a vezeme body, takže jsme spokojení,“ hodnotil utkání Vincour.

Chtěli vyhrát stůj co stůj

„Uteklo nám to ve Varech i na Spartě, takže hlavy jsme měli dole, i když se naše výkony zlepšují. Po výhře s Budějovicemi jsme teď chtěli za každou cenu urvat výhru,“ pokračoval.

Hráli jen s pěti obránci

Skóre otevřel v 9. minutě hostující Ščotka, jemuž nahrával autor hattricku proti Motoru Flek a asistenci si připsala i slovenská posila Pospíšil. To už ale Brňané hráli bez zraněného Kundrátka, který v prvním střídání odskákal střet s Filipem. Kometa tak zbytek utkání dohrávala jen s pěti obránci.

Beci to zvládli

„Je tady malé hřiště, beci padali po držkách, klobouk dolů před nimi, jak to v pěti zvládli. Hráli neskutečně, bojovali, nahrávali, rozváželi puky a podpořil je i skvělý Dominik v brance,“ chválil svůj tým zastupující kapitán. „Takhle by to mělo být každý zápas,“ dodal.

Kapitán mohl dvakrát zvýšit náskok

Právě Vincour mohl navýšit gólový rozdíl na dvě branky, když po přihrávce Ščotky vyslal dělovku na Brízgalu, kterou kladenský gólman vytáhl jen tak tak. Chvíli nato už však bylo v početném brněnském kotli veseleji. Prvního gólu v modrobílém dresu se při druhém startu dočkal Okál, když z volného mezikruží prostřelil Brízgalu – 0:2.

Na 3:0 zvýšil slovenský snajpr Pospíšil

Třetí gól Komety se snažil její zastupující kapitán ve 35. minutě, ale gólman Rytířů jeho zakončení vyškrábl konečkem betonu. A když už se zdálo, že se ve druhé periodě diváci gólu nedočkají, využil Pospíšil přesilovku pět na tři a ranou pod víko zvýšil na 3:0 pro Brno.

Furch odolal i při hře 6 na 3

V závěru museli Brňané ustát horké chvíle v podobě oslabení 6 na 3, když na trestné lavici pykal i Vincour. „Na přesilovky Kladna jsme se dlouho připravovali, takže jsme věděli, jak je hrají. Všichni, co na oslabení byli, ho zahráli skvěle. Obzvlášť musím znovu pochválit beky a Dominika, který to zavřel,“ dodal kapitán Komety.

Odměna za výborný týmový výkon

Výborný týmový výkon podpořený výborným gólmanem ocenil i kouč Brna Jaroslav Modrý. „Každý aspekt zápasu jsme hráli zodpovědně a obětavě a byli jsme za to odměnění,“ chválil stručně své svěřence trenér.