Fotbalisté druholigové Líšně, kteří po podzimní části drží s 28 body třetí místo v tabulce, mají za sebou první letošní trénink. A už v sobotu je čeká první přípravné utkání se soupeřem ze Slovenska. V únoru navíc premiérově poletí v zimní přípravě za teplem.

Elekana zamířil do béčka ostravského Baníku

Trenér Milan Valachovič poprvé za čtyři roky nemusí hledat náhradu za hráče, odcházející do prvoligových klubů. Ze základní jedenáctky mu totiž do jarní části sezóny zůstali všichni fotbalisté. S mužstvem se rozloučil jen Reteno Elekana. Ten podle mluvčího klubu Miloslava Vlašice zamíří do Ostravy, kde bude hrát MSFL v záložním baníkovském celku.

Kouč sází na mládí

„Za těchto okolností jsme si letos mohli dovolit vsadit na mladé, neboť nemusíme nikoho zkušeného nahrazovat,“ pochvaloval si na prvním tréninku na umělé trávě u líšeňského stadionu v Kučerově ulici kouč Valachovič.

Zimní přípravné období bude jako vždy náročné, mužstvo čeká šest tréninků během týdne a o víkendu zápas, volno budou mít hráči pouze jeden den. Tréninkový plán hráči absolvují z větší části na hřišti s umělým povrchem v areálu SK Líšeň, jednou týdně pak budou v hale na Novolíšeňské.

Vrátil se Šumbera a otestují pět nových tváří

Trenéři Milan Valachovič a Petr Maléř měli v úterý na tréninku nadbytek hráčů. Z hostování v Prostějově se vrátil Šimon Šumbera. S ním přišla na vyzkoušení další pětice fotbalistů: Patrik Lorinz ze slovenské Rači, z prvoligového Slovácka Marek Polášek, Ruslan Roziev z Uzbekistánu, Richard Svoboda z Mutěnic a líšeňský dorostenec Martin Tauš.

„Všichni jsou v Líšni na testech. Přestoupí k nám jen v případě, pokud se v přípravném období prosadí,“ upřesnil Vlašic. Po rozcvičení na úvodním tréninku tak mohli trenéři proti sobě postavit dvě jedenáctky.

Tým si zahraje dva duely v Turecku

Ke změně však podle něj dochází v původním programu přípravných zápasů. „Poprvé v historii líšeňského fotbalu odletí tým k přípravě za teplem. Mezi 10. a 17. únorem budou fotbalisté trávit dny na přírodních hřištích v turecké Antalyi, kde sehrají i dva zápasy,“ prozradil mluvčí. Tým zná zatím jen prvního protivníka, jimž je vedoucí celek kyrgyzské ligy Abdish-Ata Kant.

Líšeňské borce čeká osm přípravných utkání

První přípravný zápas jarní sezóny čeká Líšeň v sobotu, kdy na svém hřišti s umělým povrchem přivítá čtvrtý prvoligový slovenský tým Železárny Podbrezová.

Dohromady pak čeká líšeňské fotbalisty osm přípravných utkání. Po utkání s Podbrezovou nastoupí v sobotu 21. ledna doma proti Prostějovu, který ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE drží sedmé místo tabulky. Poté vyjedou borci z předměstí Brna dvakrát na Slovensko: v sobotu 28. ledna do Petržalky (2. liga) a 4. února nastoupí v prvoligové Skalici.

Dalším slovenským soupeřem budou ve středu 8. února odpoledne doma v Líšni Košice – soupeř FC Košice (2. slovenská fotbalová liga). V sobotu 11. února sehrají v Turecku zápas s rakouským Hornem a o týden později se postaví proti béčku Slovanu Bratislava. Poslední únorová sobota bude patřit zápasu s druholigovými soky z Opavy.

Jaro zahájí proti Vlašimi

V prvním jarním mistrovském utkání 17. kola druhé ligy pak Líšeň doma přivítá 4. března od 14.30 hodin Vlašim, která je s 18 body dvanáctá.