Herec Karel Roden představil na Pálavě restauratérům a majitelům vinoték svou kolekci vín

S hercem Karlem Rodenem a jeho úspěšnou kolekcí vín se mohli na farmě Pálava setkat po koronavirové pauze restauratéři, kteří znovu startují provoz svých podniků.

 

  • Foto

    redakce (REJ)

Na Pálavu na rodinnou farmu vinaře Tomáše Vicana dorazilo na 150 profesionálů z řad restauratérů, hoteliérů, majitelů vinoték či šéfkuchařů. Při odborné degustaci, která se odehrávala na čtyřech stanovištích, přičemž na každém z nich mohli okoštovat vždy devět vzorků, měli po roce koronavirové uzávěry restaurací šanci potkat se právě i s Rodenem.

Ten má totiž už řadu let vlastní edici vín, která pod jeho jménem boduje a získává medaile na prestižních anonymních degustacích a je tak vyhledávaným produktem. Herec, který proslul i v hollywoodských filmech a nyní ho mohli diváci vidět třeba ve válečném dramatu Lidice v České televizi, však zůstává skromný jak v umělecké, tak ve vinařské rovině.

„Je příjemné, že když už tvoříme vína, tak to jsou vína úspěšná. Myslím si, že by to udělalo radost každému. Kdyby víno nechutnalo, bylo by to špatné. Jsem rád, že se opět můžeme sejít, i když je pravda, že víno jsme mohli konzumovat i v karanténě,“ usmíval se Karel Roden, který je zvyklý na svém hospodářství, kde mimo jiné chová i tři koně, tvrdě fyzicky pracovat. A stejně jako Tomáš Vican ve vinici si řadu věcí udělá sám, když mu to časové možnosti dovolí. „Zatím jsem ještě nenašel čas, abych posekal trávu a usušil seno na zimu. Snad to brzy vyjde,“ uvedl umělec.

Vican přitom s edicí vín Karel Roden nikdy nespěchá, protože čekání se podle něj vyplatí. „Z poslední sklizně se nám s Karlem myslím povedl krásný suchý rýňáček s meruňkovou chutí. A k lahůdkám patří také polosuché chardonnay, které bylo dlouho na slupkách, než zrálo v sudu. Třetí víno, které jsme ještě záměrně nedali do lahví, a tudíž ho ani nenabízíme k ochutnání, je rulandské modré pinot noir, se kterým vyjdeme zřejmě před Vánocemi,“ upřesnil zpravodajskému portálu BRŇAN Vican.

Z loňského ročníku Rodenovy edice posbíralo vinařství na degustacích několik zlatých i velkých zlatých medailí. Oceňovaný je především vlašský ryzlink a Pálava. „Podle mne však nejlepší víno, které teď tady máme, a na které jsme s Karlem pyšní, je botritický rýnský ryzlink. Ten jsme vyrobili z hroznů napadených ušlechtilou plísní,“ doplnil vinař, jehož rodinné vinařství se pyšní titulem Vinařstvím roku 2019

A hrdý je i na ryzlink vlašský z edice Roden, který nedávno na Lednických vinných trzích získal neuvěřitelných 93,7 bodů, což je podle Vicana opravdu skvělé hodnocení. K letošnímu ročníku pak podotkl, že ho řada vinařů označuje za složitý. „Tvrdím, že složitý ročník dělá mistry. Vína budou svěží a velmi pitelná. A z některých odrůd, jako muškát moravský, sauvignon a veltlínské zelené, budou možná nejlepší vína, jaká jsme kdy vytvořili,“ odhadl Tomáš Vican.

Fotogalerie: 
Zdroj: 
Brňan (REJ)