Oblíbená divácká anketa Křídla v populárním Městském divadle Brno na Lidické ulici už zná své vítěze. Tentokrát mohli diváci vybírat své nejoblíbenější umělce hned z třinácti inscenací z let 2020 až 2022, protože předchozí ročníky poznamenala pandemie covidu a s ní spojené lockdowny a zavřená divadla.

V anketě se hlasuje od roku 1997

Tradice divácké ankety o nejpopulárnějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin vznikla v Městském divadle Brno už v roce 1997, takže se poslední lednový pátek na tamní Činoherní scéně odehrál již 26. ročník. Sošky Křídel tentokrát vytvořila herečka Radka Coufalová.

A jak to dopadlo?

V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Kristýna Daňhelová před Alenou Antalovou a Eliškou Skálovou. Nejoblíbenějším hercem se stal Libor Matouš. Druhé místo obsadil Petr Štěpán a třetí Aleš Slanina. Nejoblíbenější inscenací sezóny zvolili hlasující hudební komedii My Fair Lady (ze Zelňáku), za niž cenu převzal její režisér a zároveň ředitel divadla Stanislav Moša.

A první příčku kategorie Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila hudba k inscenaci NE/NORMÁLNÍ, za niž cenu převzal autor hudebního nastudování a dirigent komorního muzikálu Tony Marko. A z této inscenace zabodovala Cenou kolegia revue Dokořán Ivana Vaňková za roli Diany.

Slavnostní večer v lepšebně

Tým režiséra Jana Brožka zasadil slavnostní večer do prostředí psychiatrické lepšebny, kde se medici Míma Krajčová a Jan Valeš pod vedením zkušených lékařů Jiřího Resslera a Martina Mihála coby průvodci a moderátoři postupně věnovali hercům z Lidické.

Vtipná střelba do vlastních řad

Ti originálním způsobem nechali nahlédnout do svých nejrůznějších hereckých strachů a obav, čímž si jako vždy vtipně zastříleli do vlastních řad. Naštěstí se ale ukázalo, že hercům z jejich problémů může pomoci třeba potlesk nebo i nějaká ta cena – a o ty tu šlo především.

Rozhodovali opět diváci

„Po netradičním loňském ročníku ankety Křídla jsme se tedy letos opět rádi vrátili ke známému konceptu, kdy o vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovali svými hlasy přímo samotní diváci,“ vysvětlila mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Bylo z čeho vybírat

Dlužno dodat, že příznivci oblíbené divadelní scény v Brně měli z čeho vybírat! „Na hlasovacím lístku totiž bylo na výběr hned ze třinácti inscenací, jež mohli diváci postupně vidět v průběhu let 2020 až 2022. V nich se za celou tu dobu nastřádala spousta skvělých uměleckých výkonů,“ upřesnila zpravodajskému portálu BRŇAN Kateřina Vižďová.